miercuri, 1 aprilie 2015

Sufletul



 În toate culturile de pe glob zeii sunt așezați în cer, monștrii  în infernuri, în subteran.
Toți ridicăm capul spre cer când spunem: "Ce zi frumoasă este astăzi!" și lăsăm  capul în jos când spunem: "Azi îmi merg toate rău!". Corpul nostru știe singur unde să privească, fără o comandă.  De ce?!

S-au făcut multe tabele cu structurile omului, văzute sau nevăzute. Multe analize, interpretări. Necesare toate pentru a ajunge să ne conștientizăm.
Ca să avem o bună comunicare, am să folosesc doar : subconștient, inconștient și conștient.

Subconștientul
Subconștientul  poate fi considerat cititorul modelelor mentale utilizate , adică a programelor din  creierul nostru. În momentul nașterii  aceste programe nu există. Există doar mecanismul care le va asigura funcționarea, creierul-computer cu sistemul său operativ, dar care încă nu are, în acel moment, programe încărcate.
Ele sunt instalate în memoriile creierului-computer în timpul educației copilului  prin procesul de învățare.  Vor forma și o serie de subprograme care lucrează în background și multitasking (concomitent și în mod ascuns și automatic) -  devenind ,,modele mentale".

Subconștientul aplică apoi mereu și mereu, modelele mentale învățate,  le verifică și, dacă sunt declarate valide de către un model mental de

 control, le acceptă și abia după aceea le pune în practică.

Modelele mentale suferă din când în când  update-uri (actualizări) prin intermediul cărora este posibil, dispunând de versiunile actualizate ale programului, să se răzgândească cu privire la interpretările Hărții care, cu modelele mentale precedente, ar fi fost considerate greșite. (,,Harta” este primul impuls de bază care a fost instalat în memorie).

 Conștientul are atribuția de a dialoga cu exteriorul, Subconștientul este interfața dintre Conștient și 

Inconștient.

 Subconștientul este un mediator care alterează viziunea Hărții în conformitate cu exigențele ființei umane.
Subconștientul este autorul procesului de disonanță cognitivă, care alterează încontinuu realitatea obiectivă pentru a o face să pară mai plăcută și suportabilă. Deci: Subconștientul spune minciuni și face asta pentru binele nostru. 
Boala Subconștientului este reprezentată de sindromul "vulpea și strugurii". Această definiție, care derivă dintr-o fabulă foarte cunoscută a lui Fedro, se referă la ideea că omul își face Harta. Dacă Harta este dificil de trăit, iată că apare Subconștientul, care, prin metaprogramul său interior, alterează harta prin intermediul unei interpretări a datelor, cu scopul de a face harta mai acceptabilă.

Astfel, se creează viziuni ale hărții dictate de conveniențele supraviețuirii.

Cei mai mari dictatori ai acestei lumi  sunt convinși că au făcut  fapte foarte bune de-a lungul vieții lor și așa înțelegem cum se pot justifica niște crime oribile dar care, în ochii celui care le-a comis, apar ca fiind  acțiuni corecte. Char necesare sau mărețe. Gândirea multor politicieni,  militari și a unor religioși este cu siguranță afectată de sindromul "vulpea și strugurii".

Faptul că Harta este mereu aceeași, dar  interpretată în mod diferit în funcție de datele aflate la dispoziție, este o demonstrație a acestui proces.
 Subconștientul este cel care judecă informațiile intrate și le adaptează astfel încât totul să fie bine. Să trecem cu bine peste trauma respectivă.

Subconștientul  este un abil controlor al tuturor proceselor care pot dăuna sănătății mentale, dar și fizice. 

Amintirea bruscă a unei traume poate fi devastatoare. Subconștientul o ascunde dar va ,,lansa” atenționări din când în când că ea există.

                                                    Inconștientul

Inconștientul reprezintă Super Eul; nu este structurat pentru a minți, pentru că nici măcar nu știe că minciunile există. Super Eul acționează neținând cont de ceea ce este sau ceea ce nu este convenabil să pari sau să faci.

Inconștientul este cel care ne mișcă corpul mai rapid 

decât capacitatea de control a Subconștientului și din acest

 motiv gestul final care se naște în relațiile noastre cu alții are

 o puternică componentă inconștientă, influențată de o slabă 

corecție a Subconștientului.

Din cele mai recente cercetări ale neurologilor rezultă că, atunci când vine vorba despre luarea deciziilor, mintea conștientă este ultima care află despre aceasta.

,,Știm deja că este posibil să detectezi activitatea cerebrală asociată cu mișcarea înainte ca o persoană să devină conștientă de decizia ei de a se mișca. Actualele studii nu doar au extins această cunoaștere și asupra situației deciziilor abstracte, dar sugerează chiar că ar fi posibilă o inversare sau alterare a deciziei formulate în mintea unei persoane înainte ca aceasta să își dea seama că a luat-o.

În 2011, Gabriel Kreiman de la Universitatea Harvard a măsurat individual activitatea neuronilor a 12 pacienți cu epilepsie, folosind electrozi deja implantați în creierele acestora pentru a le identifica sursa atacurilor de apoplexie. Voluntarii au luat parte la experimentul „Libet”, în cadrul căruia aveau de apăsat un buton oricând doreau, fiind necesar să își amintească, cu ajutorul unui ceas, momentul exact al deciziei.

Kreiman a descoperit atunci că activitatea electrică din regiunea motorie suplimentară, implicată în mișcarea inițială și din cortexul cingulat anterior, care controlează atenția și motivația, apărea cu până la cinci secunde înainte ca un voluntar să devină conștient de decizia de a apăsa butonul. Concluzia a venit să întărească studiile anterioare realizate prin scanare cu rezonanță magnetică funcțională (RMNf) ale lui John-Dylan Haynes, de la Centrul de Neuroștiințe Computaționale Bernstein, din Berlin, Germania, care a identificat originile deciziilor în cortexul prefreontal cu un interval uluitor de zece secunde înaintea conștientizării lor”.

În lumea științifică aceste descoperiri pot avea urmări ținute sub control asupra multor aspecte ale vieții.

Există persoane caracterizate de un Inconștient puternic, care este predominant, și poți să le recunoști după comportamentul lor, care este asemănător cu cel al pisicii.

Psihiatrii îi numesc pe acești oameni, în mod greșit, "subiecți schizoizi". Pentru psihiatrie schizoidul este cel care este scufundat cu totul în Inconștient, cel care nu știe să medieze semnalele provenite din exterior și din acest motiv acesta dă impresia că nu poate relaționa cu ceilalți. Schizoizii sunt caracterizați de schimbări rapide ale stării sufletești și, chiar dacă nu au patologii grave în desfășurare, uneori este foarte greu să se relaționeze cu ei, decât dacă se înțelege ceea ce am expus mai sus și eventual să li se explice și lor aceste lucruri.
Conștientul poate fi păcălit de subconștient  dar Inconștientul cu siguranță nu poate fi, adică Super Eul .

Amintirile legate de impacturi emoționale puternice sunt  mai ușor de evocat dar și cel mai greu de ascuns între evenimentele normalității cotidiene. Amintirea este ca urma lăsată de o persoană în noroi - cu cât persoana este mai grea, cu atât urma este mai profundă și mai durabilă.
Dintr-un punct de vedere neurovegetativ s-ar putea spune că, cu cât există  emotivitate mai mare, cu atât se implică mai mulți neuroni pentru a imprima în memorie acel eveniment. Deci, este  ușor să se regăsească aceste parcursuri neuronale, pentru că sunt disponibile mai multe indicii, fire.

Ce impact au toate cele de mai sus în viața nostră?! Subconștientul ne induce ,,uitarea” dar  va și  încerca să ne determine să revizuim Harta ,,atrăgând” în viața noastră repetivitatea sub diverse manifestări a impulsului de bază care s-a imprimat în anii copilăriei sau și mai târziu, ca șoc intr-o circumstanță a vieții. Emoții, stări sufletești, psihice apoi boală.

Se poate descoperi acel impuls de bază prin mai multe metode. Ele au evoluat odată cu noi. Acum 1000-5000 de ani nu cred că erau aceleași probleme ca ale ,,omului modern”. 

Oamenii de știință fac eforturi de a înțelege mai mult decât mecanismul de funcționare a creierului. Psihiatrii și psihologii încercă în felul fiecăruia să ajute. Mai nou și diversele curente spirituale caută explicații. Au fost deschise și seifurile cu vechile învățături. Avem de unde alege. Important să fie încredere în persoana pe mâna căreia ne dăm viața.
Și da!!! Au început să se manifeste tot mai des miracole, însănătoșiri spontane.

Iar cel cu care Inconștientul comunică INSTANTANEU este CORPUL NOSTRU. Corpul nostru cu care va trebui să învățăm o altă relaționare decât de ,,întreținere”.

,A vorbi de la Suflet la Suflet” - nu este doar ,,o vorbă”, trebuie să îi vorbim Sufletului nostru, deoarece pentru el lumea este ,,ciudată” (mai ales noi pentru că nu l-am luat în seamă până atunci), să-i spunem  că nu este adevărat că nu poate  elimina traumele dacă vrea. Este adevărat că nu știe cum să facă asta, dar nu este important să știe - este suficientă voința și Sufletul poate face orice.

Studierea comportamentul uman, a gesturilor, a vocii, a preferințelor, a mișcării ochilor etc. a luat un avânt serios. A apărut și o nouă paradigmă în lumea academică: inteligența emoțională a corpului. Am crezut în ea de când am citit prima data studiile publicate. Apoi au apărut și cărți, apoi am perceput asta direct, prin oameni. 

De asta am ales clasificarea cea mai simplă cu putință. Conștient – Insconștient și între ele Subconștientul. Despre fiecare sunt încă puține date clare. Oricum, fiecare om este UNIC. Deci și modalitatea de a-l înțelege trebuie să fie particulară pentru a se vindeca.
O trauma fie fizică, emoțională sau psihică se vindecă când ajungi să înțelegi Harta. Să vezi cu ochii de acum acel impuls care a creat drama din viața ta.

Te-ai ascuns când erai copil, într-un dulap, ai adormit și când te-ai trezit ai înțepenit de frică în întunericul de acolo. Te vor găsi ai tăi după ce  vei trece printr-o gamă lungă de emoții: că nu îi vei mai vedea pe cei dragi, sau poate că nu le pasă de tine, că nu vin să te ajute… Așa se imprimă o Hartă și toată viața vei trăi cu spaima că vei fi abandonat, cu teama de întuneric etc. vei face astm sau tahicardie pentru că aerul de acolo nu era suficient. Copilul va uita dar subconștientul nu. Orice nou prilej va fi folosit ca să ajungi la a  înlătura programul de acolo pentru că, de fapt subconștientul e așa cel mai protector prieten. Te tot îndeamnă să faci ceva. Numai că uitarea a tras Cortina și nu vedem.

Tot în subconștient vor fi stocate și clipele fericite , și ce ne place, … Numai că pe acestea noi le considerăm ,,efemere” și ne agățăm de celelalte. De ce? Pentru că ne supărăm, pentru că bârfim, pentru că ducem grija altora catalogându-i. Pentru că așa am ,,preluat” conduita și nu prea facem cine știe ce efort să ne-o schimbăm. Chiar și când suntem conștienți de asta, tot ,,Nu”! Dar de dat sfaturi în stânga și dreapta suntem dispuși. Mare comedia umană!
....Dacă tot am acumulat învățăminte măcar să folosească cuiva. E și acesta un punct de vedere, sigur că da. Și chiar facem un bine.
              Dar TU?! Ești totuși responsabil și pentru tine, cât nu e prea târziu.

Cred că Inconștientul este legat de Suflet. Îl reprezintă. Sufletul cunoaște, știe, vede, aude TOT! Concomitent, în toate timpurile, spațiile, dimensiunile și conștiințele. Este ,,o structură” greu de definit dar caracterizat doar de Iubire. Nici  pe departe cea ce trăim noi conștient sau doar ,,credem” că este iubire.

Iubirea nu este singură niciodată. Nu se plânge de asta pentru că făcând parte din toți ea este mereu împreună cu toți.
Iubirea nu știe ce este lipsa pentru că ea are totul, făcând parte din tot. Ea se dăruie pe Sine neîncetat  devenind tot mai vie. Doar o fărâmă când trece prin noi și explodăm.
Cred că Sufletul nostru este o parte din Iubire ! Doamne, greu e să scrii despre asta.

Cred că noi deținem ,,ceva” ce nu au multe ființe din lumile stelare oricâtă tehnologie ar avea. Nu e vorba de ,,corpul de lumină” după care aleargă mulți, nu e vorba să treci prin pereți sau hornuri, să arunci cu obiecte fără a mișca un deget. 

Avem SUFLET ! Iar Puterea lui este imensă. Nu poate fi cuantificată. Unii se nasc avându-l ,,activat”. Și este, este ca și un tip de energie. Apar acum trei- patru  helixuri în loc de două în unele AND-uri. Interpretări se dau dar cercetările științifice sunt la început iar riscurile sunt enorme. Oamenii de știință nu sunt dilentanți ca ,,spiritualii” care doresc activarea a 12 helixuri peste noapte. E adevărat, CUVÂNTUL care este rezonatorul unei CREDINȚE totale poate CREA ! dar…. trebuie să fii pregătit pentru a activa asemenea Forță în tine. Altminteri …nu știi ce ceri! ( ca să fiu amabilă). Mințile aprinse sigur că …visează !

Avem Suflet! Iar legătura cu el este inconștientul. Dar ca și cum am avea (deocamdată) doar o fantă mica prin care trece. Aceasta depinde numai de noi. 
În pofida unora, cred că unii au măcar ,,reflexii” ale Sufletului. Ca și cum razele soarelui ar fi primite după ce ajung pe o suprafață care le reflectă. Nu știu de ce este așa. Poate că așa are loc ,,evoluția umanității” poate și altele sunt motivele. Cert este că suntem ,,adorați” de mulți stelari. Unii chiar ne-ar ,,consuma de vii” ?! cred că o și fac dar îi aleg pe cei buni, adică cu Suflet. Avem parte și de asemenea ,,pățanii” care sunt din ce în ce mai dese și mai ,,la vedere”.

Citeam acum câțiva ani într-o carte cum  a scăpat de ,,musafirii nepoftiți” care îi creau frisoane. Și-a pregătit din timp imaginea celei mai frumoase clipe, când a spus prima data ,,te iubesc” de s-a topit. Apoi a adăugat și ce simțea fața de mama sa. A încercat să reconstituie în el acele stări și i-a spus clar ,,musafirului” : te iubesc ! lăsând întreg sentimentul să plece din el unde, unde. Chiar îl iubea în acea clipă! (l-ar fi invitat și la un ceai). Dar ,,musafirul” a dispărut prea repede, de parcă luase foc. Știam că omul nu fabulează, că nu și-a lăsat fantezia să o ia razna. Pentru că unica ,,armă” a noastră este doar Iubirea! Ea te ,,leagă” direct de Dumnezeu. Nu de sfinți, îngeri sau alte înalte entități. Ci direct  de Doamne! Cel Mare, Suprem, Unic! Să învățăm de a ține minte (treji fiind) că SUNTEM COPIII LUI !

Am parcurs etape de evoluție, aici, pe Pământ. De la cel care mârâia culegând vreascuri și fructe la cel din fața Tv-ului a fost o Cale pe care am parcurs-o singuri. E o LIBERTATE acordată pentru a ajunge să fim CONȘTIENȚI  de cine suntem și apoi vom învăța să fim și responsabili. Sunt care ȘTIU să ne folosească. Nu e numai vina lor pentru ceea ce fac.

În terapie am avut prilejul să învăț și așa să ajut mulți oameni care au început să devină conștienți de ei înșiși, să nu se mai împrăștie. Era bine pentru o zi, o lună apoi ….uitau. reveneau la vechile ,,deprinderi” –,, programările” din Harta lor așa le-am descoperit. Erau doar noțiuni citite. Însă am ,,descoperit” și alte aspect care ne ,,intersectează”. Dar așa și credința mea în Dumnezeu a devenit parte definitivă din mine. Și asta m-a ajutat pe mine însămi,  reușind să o ,,transmit” și celorlalți. Direct sau prin scris.  Poate stângaci uneori, dar din tot Sufletul meu, știind Cine este. Pentru că El este Vindecătorul !






Un comentariu:

  1. http://www.filme-bune.net/jupiter-ascending-2014-filme-online-hd-subtitrat-in-romana/#more-16358 Acum ceva ani am citit cartea lui Toni Victor Moldovan : ,,Programul Terra”. Celor care nu sunt prea impresionabili, le-o recomand.
    Și acest film preia ideea din carte. Insă ȘANSA ESTE ÎN NOI ! cu adevărat. Și este legată de ceea ce numim ,,Suflet” ( nu în stil new age).
    Vizionare plăcută și să vă fie de folos!

    RăspundețiȘtergere

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text